Am așteptat tot anul sâmbăta din 1 septembrie, ziua în care am putut să ajut alături de echipa de voluntari a ENGIE Romania. Împreună cu ei am putut termina izolarea termică a centrului Hospice din Brașov. O parte dintre noi am dat cu lavabilă și culoare în sălile de la etajul 1, adică acolo unde sunt îngrijiți și au centrul de zi copiii cu boli rare. Am aflat multe povesti despre aceștia, dar și despre binele pe care îl face Hospice România pentru pacienții săi și familiile lor.
Totul a durat circa șase ore, timp în care m-am împrietenit cu ceilalți voluntari. Venisem cu multă voie bună și energie, la fel ca pe oricare șantier de la Habitat for Humanity
Presar mai jos câteva dintre poveștile celor care au fost acolo.
Andreea, reporter. O spus că i-o plăcut tare mult la polistiren. Asta în timp ce încerca să dea jos vopseaua cu o perie de fier de pe barele de susținere din grădină. S-a bucurat că a făcut asta, că a mai schimbat puțin activitatea. Dacă ar fi fost acasă, sigur ar mai fi lucrat la un interviu, e cu “capsa pusă”. Atunci când vrea să mai plece din București, vine la Brașov, îi este foarte foarte drag și foarte aproape.

Andreea
Nuți, consilier relații cu clienții Distrigaz Sud Retele. I-a plăcut mult munca în echipă, că fiecare a avut câte ceva de făcut. De fel, e din Teleorman, dar s-a mutat peste tot prin țară cât a fost mică. Pe la Hunedoara, Roșiori de Vede, Târgoviște, Brașov, Predeal. S-a stabilit la Brașov în cele din urmă. Dacă nu ar fi venit la voluntariat, ar fi început petrecerea mai devreme, era atât ziua surorii ei, cât și a cumnatei ei. A dat foarte mult cu mopul în urma celor care aplicau lavabilă, pentru a se curăța mai ușor podeaua la final. Spunea că dădea cu stiloul, că și să fii femeie de serviciu e o munca cinstită, iar ea nu-i zice mop. “Atâta timp cât muncești, ai satisfacția aia că ai făcut ceva.”

Nuți
Alina, ENGIE Romania. I-a plăcut foarte mult și îi părea rău că s-a terminat atât de repede. Dacă n-ar fi fost acolo, ar fi făcut curățenie acasă sau ar fi spălat rufe, chestii casnice, pentru ca vineri se întorsese din delegație. Au încântat-o atât de mult lucrurile pe care le-a aflat despre centrul de zi pentru copii, încât a întrebat în ce condiții ar putea deveni coordonator pe centrul de copii din București.

Alina
Foarte foarte curând o să revin cu noutăți despre cum o să puteți face și voi bine la rândul vostru. Cam așa arăta lumea la sfârșit, cu multe zâmbete naturale.
Habitat for Humanity România, în parteneriat cu ENGIE, a reabilitat și eficientizat energetic clădirea centrului HOSPICE Casa Speranței din Brașov, unde anual sunt oferite gratuit servicii de îngrijire paliativă pentru mai bine de 2.000 de adulți și copii care suferă de boli incurabile.
Valoarea proiectului se ridică la peste 200.000 euro, sumă finanţată de ENGIE Romania.
Lucrările se derulează de-a lungul anului 2018 și se vor încheia în luna noiembrie. La finalul lucrărilor, clădirea va fi termoizolată complet și va dispune o centrală termică nouă și de cazane pentru încălzire mai performante, acoperișul va reparat și vor fi montate panouri solare.
Clădirea HOSPICE Casa Speranței din Brașov este prima unitate de îngrijire paliativă din România. În fiecare an, peste 2.000 de adulți și copii care trăiesc cu o boală incurabilă beneficiază, gratuit, de serviciile paliative oferite de personalul medical HOSPICE.
Lucrările de reabilitare și de eficientizare energetică a clădirii HOSPICE din Brașov va permite organizației să facă economii considerabile în fiecare an (aprox. 60.000 lei annual), echivalentul a 140 zile de spitalizare sau a 395 de vizite de îngrijire la domiciliul pacienților.
Câte puțin despre cele trei organizații:
Habitat for Humanity este o organizație non-profit prezentă în 70 de țări, cu misiunea de a eradica locuirea precară. De 21 de ani în România, Habitat for Humanity România construiește, reabilitează, oferă consultanță, suport tehnic și derulează programe de eficiență energetică și de prevenție și răspuns la dezastre pentru grupuri vulnerabile.
ENGIE Romania, furnizor de electricitate, gaze naturale şi servicii tehnice, susţine proiecte de responsabilitate socială în domeniile sănătate, educaţie şi protecţia mediului. Protecţia mediului înconjurător este o componentă esenţială în strategia de business a Grupului ENGIE, valorizând proiecte menite să sensibilizeze opinia publică cu privire la sursele de energie, economia de resurse, dar şi proiecte de eficienţă energetică a clădirilor prin care se urmăreşte reducerea semnificativă a consumului de energie. ENGIE Romania a investit din 2005 până în prezent 700.000 de euro în proiecte de eficienţă energetică derulate în parteneriat cu Habitat for Humanity, iar angajaţii ENGIE au dedicat aproximativ 700 de ore de voluntariat în beneficiul a aproximativ 2.500 de beneficiari.
HOSPICE Casa Speranței, organizație non-profit înființată în 1992 la Brașov, a introdus conceptul de îngrijire paliativă în România. HOSPICE este cea mai mare fundație din țară care oferă gratuit servicii specializate de acest tip. În cei 26 de ani de existență, HOSPICE a adus alinare și speranță pentru peste 26.000 de copii și adulți cu boli incurabile.