Am călătorit aproape în tot județul Brașov în cei 7 ani de când sunt aici, lucru pe care nu îl pot spune despre Neamț. Și cum tot trag de mine să merg în cât mai multe locuri, miercuri am fost la expunerea către public a unei replici la scară reală a celui mai mare animal zburător cunoscut până în prezent de pe Terra. Ce e fascinant, este că acesta a fost descoperit la Hațeg și de aceea a și preluat numele Hatzegopteryx thambema.
Două cifre despre Râșnov pe care le-am aflat de la primarul orașului
– La un an și două luni de la deschidere, Dino Parc a avut 500.000 de vizitatori.
– În cele opt luni din 2016, cetatea Râșnov a fost vizitată de 310.000 de persoane.
Peștera, cetatea, liftul către cetate, Dino Parc-ul, complexul olimpic, activitățile culturale care se întreprind, fac din Râșnov un oraș foarte fain pe harta turistică națională.
Îi apreciez pe cei de la Dino Parc că au și colaborări cu mediul academic: muzeul Antipa, Universitatea București, dar și altele. Asta înseamnă că sunt interesați de fiecare descoperire nouă. Și la cercetările de la Hațeg au fost făcute investiții de către Dino Parc – s-au găsit astfel două cuiburi cu ouă de dinozaur recent.
A fost prezent și primarul Hațegului, care mi-a lăsat o impresie plăcută. A fost șeful poliției din Hațeg pentru 12 ani. A și avut câteva cazuri de recuperare de ouă de dinozaur traficate în străinătate.
Recunoaște însă că acest parc sau unul similar ar fi trebuit să existe în zona Hațegului. E tare mândru că poartă numele orașului. Își dorește să realizeze un parc și acolo în perioada mandatului. A avut o colaborare frumoasă până acum cu domnul profesor Grigorescu.
Dan Grigorescu pare a fi un profesor din acela, de odinioară. Mi-aș dori doi-trei ca el la facultate. Mulțumește cu emoție, spune că cercetătorii sunt discreți, necunoscuți, însă devin spectaculoase descoperirile acestora. A descoperit dovezile cele mai vechi de până acum de păsări, foci și balene în Sarmațianul Dobrogei de Sud, pești de vârstă cretacică în Dobrogea de Nord, cele mai vechi mamifere din România, primii dinozauri carnivori în Ținutul Hațegului, și a avut numeroase cercetări și în străinătate.
Spune că Hatzegopteryx este cel mai strâns legat de numele regiunii. Are calitatea provizorie de a fi cel mai mare animal zburător care a existat pe Terra.
Introduce însă un paradox în evoluția animalelor în medii izolate, în medii insulare. Întreaga regiune a Transilvaniei, inclusiv Carpații Occidentali și Orientali, reprezenta o mare insula, iar datorită condițiilor de resurse insuficiente pentru populații mari, în timp, erau constrânse să își reducă talia. Fenomenul se numește drept fauna cu dinozauri pitici a Transilvaniei. Hatzegopteryx este un paradox, un gigant în lumea dinozaurilor pitici.
Explicația este că Hatzegopteryx și grupul pterozaurilor – reptile zburătoare, aveau alt mod de viață față de dinozauri. Nu erau concurenți cu dinozaurii pitici și trăiau în regiunile apropiate de mare, se hrăneau cu pești. Asta i-a făcut dominanți, fără concurență.
Există cel puțin 1000 de specii de dinozauri cunoscute până acum, dintre care 300 ale pterozaurilor. Dimensiunile variau însă de la cele ale unei “vrăbii mai serioase” până la Hatzegopteryx, care avea o anvergură a aripilor de până la 12 metri.
Exista un interes mondial în zona Hațegului. UNESCO îl susține deja ca arie protejată. Numărul de persoane interesate de domeniu crește continuu. Hatzegopteryx poate deveni un brand național.
Domnul Grigorescu se bucură că această descoperire sprijină cercetarea paleontologiei, istoria dezvoltării vieții pe pământ, care a început în urmă cu 4 miliarde de ani. Se bucură de faptul că Dino Parc este și un loc de instrucție, de educare, de prezentare, un loc de apropiere a tineretului de cercetarea științifică.
O să revin curând la Dino Parc, se organizează din când în când “nopți printre dinozauri” și se oferă cort și sac de dormit din partea parcului.