Cum e cu #castlebreak-ul

By | 17 September 2017
Undeva în țara asta sunt niște oameni faini, cei de la Asociația ARCHÉ, ce și-au luat misiunea de a cerceta, proteja și valorifica patrimoniul arhitectural din România.

În urmă cu două săptămâni am avut parte de o experiență tare faină, un castle break în Mureș. Am văzut astfel castelul Teleki și biserica reformată din Gornești, un atelier de instrumente muzicale în Reghin și castelul Kemény din Brâncovenești. Deosebit este faptul că am fost întâmpinați chiar de către proprietarii castelelor, contele Teleki și urmașul baronului Kemény.

Primirea la castelul Teleki chiar de către conte.

Salonul principal

Sobele foarte frumoase de ceramică, atât cât s-a mai putut păstra din ele

În timpul regimului comunist, a fost transformat în preventoriu, unde au fost îngrijiți copii cu tbc. Din păcate, pereții au fost “pictați” astfel. Pentru că nu existau băi, toaletarea se făcea în aceeași cameră.

Alte poze drăguțe

De aici ne-am îndreptat spre atelierul de instrumente muzicale din Reghin, unde am aflat mai multe despre viole, viori și violoncele. Am fost întâmpinați de un maestru lutier.

De la Reghin am plecat spre Brâncovenești. Nu cred că am întâlnit o persoană mai ospitalieră decât domnul Kemény. Dacă o să-l cunoști, îl vei ține minte tot restul vieții. Am fost întâmpinați cu bucate din zonă și parca n-am mai fi vrut să începem turul până nu le-am fi terminat.

Pe cei doi stâlpi ai podului ar fi trebuit să existe niște lei, care însă au dispărut între timp. Mai pot fi văzuți doar in pozele lipite de aceștia.

Ținea bățul de la un steag, dar cred că iar fi plăcut mai mult să călărească în momentul ăla. Vorbea despre impresionanta bibliotecă pe care a avut-o familia sa.

De undeva se sus am surprins și curtea interioară. Mai dă petreceri aici vara.

Ce-ți recomand eu: dacă ai weekend-urile libere, uită-te și pe evenimentele organizate de Castle break, e cu mult mai mult decât atunci când ai vizita de unul singur sau ai avea un ghid. Și ai șansa de a cunoaște oameni la fel de faini ca tine pe drum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *