Ne-a părut tare rău(mie si altor colegi si colege din PRIME Brașov) că nu am ajuns la ediția de anul trecut a Congresului Național al Studenților la Comunicare(din 21-22 aprilie) doar după ce s-au întors colegii noștri de acolo și ne-au spus cât de fain a fost. Anul acesta ne-am propus să nu mai ratăm și am mers într-un număr cu mult mai mare.
Ce vă putem spune e că toate așteptările noastre au fost depășite. Am început cele două zile cu o introducere în Phydigital, dintre care, poate cea mai ciudată definiție a fost corelația cu “anthropophagus miscegenation”, a lui Mihai Fetcu. “Oamenii respectivi își mâncau morții-erau canibali, pentru că voiau să le preia puterile-dovada cea mai bună de cum se îmbină toate elementele culturale între ele într-o armonie de peste 200 de milioane de ani – absolut impecabil – la fel cum noi ne chinuim să îmbinăm două medii, mediul digital cu cel fizic, de multe ori forțat, la ei totul e natural. Dacă e să găsim un exemplu de phygital din viața reală, pentru șoferi ar fi aplicația Waze pentru smartphone – ai o hartă care comunică în timp real cu lumea, ai oamenii care îți dau feedback, comunică cu ține, știi când urmează o groapă sau o mașină de poliție.” Un alt exemplu frumos mai poate fi aplicația “Read a tree” – atunci când scanezi orice copac real, primești o carte în format electronic.
Am mers mai departe și am găsit implicații ale phygital-ului în advertising, marketing, branding și PR. Andrei Lăscuț ne-a încântat cu tehnica lui oratorică și proiectele pe care le-a avut până acum. A lucrat la Grolsch și a avut nevoie să găsească idei alternative de promovare față de advertising-ul clasic.
Cea de-a doua zi ne-a transportat puțin în viitor, despre cât de mult va evolua tehnologia, dar și că e important să reținem că suntem oameni. Mihnea Gheorghiu ne-a sfătuit astfel: “Nu porniți de la tehnologie și după aia să încercați să găsiți o poveste, să inventați ceva. Trebuie să pornești de la un adevăr uman, de la o poveste, de la o nevoie. Tehnologia nu ar trebui decât să te ajute să duci treaba aia în fața unei audiențe și să o faci mai mișto, mai interactivă, mai frumoasă”. Alte cuvinte ce ar caracteriza restul zilei ar fi realitate virtuală,
realitate augmentată sau inteligență artificială.
Matei Psatta a avut și el o prezentare interesantă despre digital, internet, comunicare și alte lucruri
inspăimantătoare.
I-am primit foarte curioși și pe cei de la Dacia, cu proiectul realizat anul acesta împreună cu cei de la Publicis, atunci când au fost sponsori pentru cel mai mare târg de carte din România, Gaudeamus. Ideea a fost foarte creativă, un exemplu frumos de branded content, prin care un număr mare de scriiori, bloggeri și copywritteri au rescris manualul mașinii Dacia prin povești sau poezii ce se legau de fiecare componentă a mașinii.
În fiecare dintre cele două zile am participat și la workshopuri diferite, în care am fost puși la treabă și motivați să dăm tot ce avem mai buni din noi.
Ne-a plăcut, mai vrem și rămânem nerăbdători până la a paisprezecea ediție a CNSC, organizat de către colegii de la PRIME București.