Cercul de donatori – Brașov

By | 21 November 2016

Mi-ar fi plăcut să pot fi în două locuri în același timp, dar momentan nu-i posibil. Joi, 24 noiembrie la ora 18:00, la HOF Cafe, va avea loc ediția a patra a Cercului de donatori de la Brașov, însă, eu voi fi prezent la conferința The future of media, la București. 

Am vorbit vineri cu Flavia, parte din echipa ce organizează acest drăguț eveniment, de la Fundația Comunitară Brașov și mi-a putut da mai multe detalii.

A photo posted by Tudor Crețu📱 (@tudorcretu) on

Ce presupune Cercul de donatori? De regulă, trei proiecte care să fie sprijinite pentru a putea fi puse în practică. Spre deosebire de primele trei ediții, unde s-au concentrat mai mult pe cauze sociale, anul acesta vor fi tot trei proiecte, dar din domeniul cultural.

Primul proiect este reprezentat de actorul Gabriel Spahiu. S-a mutat de doi ani în Brașov și își dorește să facă și aici cursuri de dezvoltare personală pentru liceeni prin arta actorului. 60 de beneficiari, care vor fi din diverse medii, pe parcursul a zece ateliere. Idea e că au ce învața unii de la alții și că îl au și pe Gabriel ca mentor. A mai făcut deja asta în patru ediții la București, cu fonduri din banii primăriei de acolo. Rezultatele se vor vedea pe termen lung. Prin atelierele acestea își propune ca elevii să își redescopere latura creativă. 

Printre cele pe care le-am învățat de la profesorul de la facultate, domnul Onuț, e și faptul că toți suntem creativi, doar că pe la vârsta de 5 ani, suntem înfrânați în mod constant de către părinți și societate să ne autolimităm creativitatea. Se poate stimula la orice vârstă prin citit poezii/haiku, basme, arte plastice și o mulțime de alte tehnici.

Flavia își dorește ca în viitor proiectul să se extindă și pentru adulți, pentru că ar fi prima care s-ar înscrie.


(c) FilmMenu

Cel de-al doilea proiect este cel al Junilor Brașovului. Ei vor să achiziționeze un sistem de sunet pentru casa de mai jos, din Schei, în toate cele douăzeci de camere. Acolo este sediul principal, o casă deosebită și retrocedată fundației lor. Ce e frumos la proiectul ăsta e că vor să închirieze mai apoi spațiile pentru asociații non-profit, la prețuri modice. Mă gândesc că ar putea ieși câteva evenimente faine și cu colegii de la PRIME Brașov. 


Cel de-al treilea proiect este un grup format din Anamariea Guguianian și Petra A. Binder, care vor să pună în scenă un spectacol numit “Eminescu nu a existat”, bazat și pe versurile mai cunoscute, dar și pe altele mai puțin cunoscute, combinate cu muzică și dans pentru a-l descoperi pe Eminescu într-un fel pe care nu l-am cunoscut la școală. Spectacolul este diferit și prin faptul că vor fi implicate și multe persoane din public, care vor interacționa mai apoi cu personajele.

Fundația Comunitară Brașov și-a propus să strângă măcar câte 5000 de lei pentru fiecare dintre proiecte, o sumă realistă, ținând cont că la edițiile anterioare s-au strâns între 6000 și 7000 de lei / proiect.

Întâlnirea va fi pe 24 noiembrie, la HOF Cafe, însă trebuie să anunți în avans pentru că este vorba de un loc mai mic, și pot participa circa 70 de persoane. Dacă nu poți ajunge la eveniment, ai putea să faci o donație în avans. Eu cred că o să donez pentru proiectul dedicat liceenilor.

Fundaţia Comunitară Braşov antreneză energia braşovenilor prin acte de dăruire, creând o punte între nevoile comunităţii şi ce au oamenii ei de oferit. 

Ai mai multe detalii pe pagina evenimentului și poate că îmi spui mai apoi cum a fost, iar eu o să-ți dau detalii despre viitorul mediilor 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *